Co je certifikát OEKO-TEX Standard 100 a proč je důležitý

Při výrobě dbám na kvalitu nejen výroby, ale také materiálu. Látky, ze kterých šiju své výrobky jsou vyrobené buď v Čechách nebo ostatních státech Evropské unie a mají Certifikát OEKO-TEX Standard 100. A co že je ten certifikát? 

OEKO-TEX Standard 100 je mezinárodní testovací a certifikační systém pro textilie, která se vyrábí pouze ze zdravotně nezávadných materiálů. Certifikát vznikl v roce 1992.
 

Co znamená, když má látka certifikát OEKO-TEX Standard 100?

Znamená to, že látka byla testována na přítomnost škodlivých látek a je tedy bezpečná pro lidské zdraví. Toto označení představuje nejvyšší bezpečnost výrobku. Testy provádí nezávislé partnerské instituty Oeko-Tex Standard 100. Vydaný certifikát se musí obnovovat každý rok.


Co se u látek testuje?

Zkušební vzorky jsou testovány nezávislými institucemi OEKO-TEX na pH hodnotu, obsah formaldehydu, přítomnost pesticidů, extraktu, obsahu těžkých kovů, chlorované organické nosiče a konzervační látky, jako je pentachlorfenol a tetrachlorophenol. Testuje se také přítomnost alergizujících a potenciálně karcinogenních barviv.

Veškeré informace naleznete na oficiálním webu www.oeko-tex.com


Třídy produktů OEKO-TEX Standard 100

Oeko-Tex Standard 100 rozlišuje čtyři třídy produktů. Liší se podle účelu použití a také v požadavcích na kvalitu.

Třída 1: Tato třída produktů zahrnuje výrobky pro kojence a musí splňovat ty nejpřísnější požadavky.

Třída 2: Tato třída produktů zahrnuje produkty, které přichází do styku s pokožkou. Patří sem například oblečení, spodní prádlo a povlečení nebo matrace.

Třída 3: Tato třída produktů zahrnuje výrobky, které nepřichází do kontaktu s pokožkou. Jsou to například bundy, vesty nebo opasky.

Třída 4: Tato třída produktů zahrnuje dekorační textil a interiérové doplňky. Sem patří například ubrusy, záclony nebo čalounické látky.


Certifikace OEKO-TEX a SOULADÍM

Výrobky SOULADÍM jsou ušity z látek s certifikací OEKO-TEX Standart 100 třídy 1 a třídy 2, u každého výrobku je konkrétní třída uvedená.

Len a bavlnu vždy vybírám i podle certifikace a nenakupuji od dodavatelů s nižší než 2. třídou. Výrobky SOULADÍM jsou ze zdravotního hlediska vhodné pro každodenní využití s přímým stykem s vaší pokožkou.